Тваринництво

Кліматичні зміни впливають на розвиток мікотоксинів

Мікотоксини, з якими доводиться мати справу у виробництві тваринницької продукції, вирізняються високою стійкістю. Вони можуть з’явитися задовго до збирання врожаю й лишатися під час сушіння, обробки й зберігання кормів, пише журнал «Наше птахівництво».

Розвиток мікотоксинів значною мірою залежить від умов навколишнього середовища. Головні чинники ‒ температура й вологість, які безпосередньо впливають на ріст грибів і вироблення токсинів.

Крім того, рівень pH, доступність поживних речовин і активність комах також відіграють значну роль. Інші чинники, що впливають на рівень забруднення, ‒ географічне розташування, застосування технології, особливості окремих сезонів збирання врожаю, а ще тривалість й умови зберігання.

Оскільки глобально клімат стає спекотнішим і вологішим, експерти очікують значних змін у розвитку та поширенні мікотоксинів. Одним із важливих чинників є те, як легко культура може бути заражена грибами. Кожен вид цвілі почувається найкомфортніше у своїх унікальних умовах росту й вироблення токсинів. Це означає, що зміна клімату, ймовірно, змінить те, які види цвілі, а, отже, мікотоксини, набудуть більшого поширення.

Раніше ми писали про контрольні точки в боротьбі з мікотоксинами в кормах.