Тваринництво

Кількість штамів у пробіотику ‒ не визначальний чинник ефективності

Кількість штамів у пробіотику ‒ не визначальний чинник ефективності

У практичних умовах головним чинником є не кількість штамів у пробіотику, а якість їхнього підбору і стабільність у складі продукту.

Про це в журналі «Наше птахівництво» пише Олександр Северин, офіційний представник компанії Huvepharma в Україні.

«У межах одного з наших досліджень було порівняно чотири одноштамні пробіотики й один комбінований препарат, ‒ розповів він. ‒ Згідно з інформацією виробника, саме комбінований продукт мав би забезпечити найвищу ефективність. Однак результати наукових випробувань показали дещо іншу картину. Всі пробіотики, що відповідали вимогам якості, мали надійне мікробіологічне обґрунтування й вироблялися у контрольованих умовах, продемонстрували подібну ефективність. І за показниками зниження падежу птиці, і за загальною продуктивністю багатоштамний препарат не продемонстрував суттєвих переваг».

Ще один важливий аспект, за словами Олександра Северина, ‒ стійкість пробіотика на різних етапах застосування: від зберігання, змішування в комбікормі до проходження через шлунково-кишковий тракт птиці.

«У цьому контексті спороутворюювальні форми мають очевидну перевагу: їхня природна оболонка забезпечує багаторівневий захист мікроорганізму від дії високих температур (до 85 °C під час грануляції корму), кислотного середовища та ферментативної активності, ‒ підкреслив він. ‒ Це дозволяє пробіотику бути життєздатним і активним на всіх ділянках кишківника, де змінюється рівень рН».