Із відходів забою птиці виробляють білкові корми
Традиційним способом утилізації відходів забою птиці є їхнє перероблення на білкові корми, пише журнал «Наше птахівництво».
Переважно основним обладнанням є вакуум-горизонтальні котли (автоклави), де відходи піддають стерилізації, термовологісному обробленню та вакуумному сушінню. Вакуум-горизонтальні котли дають змогу переробляти всі види нехарчових відходів забою птиці й отримувати кормове борошно, яке може бути використане в годівлі тварин і птиці.
Зокрема, з відходів забою та первинного оброблення птиці виробляюсь такі види кормового борошна:
– пір’яне – з пера, підкрилка та пуху;
– м’ясне – з технічних відходів, голів і ніг. При цьому кісткова сировина не повинна перевищувати 10%;
– м’ясо-пір’яне – з пера, підкрилка, пуху (40-50% від маси сировини) і технічних відходів (50-60% від маси сировини);
– м’ясо-кісткове – з голів, ніг, технічних відходів, кісток після обвалювання птиці. При цьому кісткова сировина має становити 10-45% від загальної маси сировини;
– кров’яне – з крові (не менше 95%), кісток (до 5%);
– м’ясо-кістково-пір’яне борошно – з несортованих за видами відходів забою птиці.
За перероблення сировини з підвищеним умістом жиру та колагенвмісної сировини необхідно попередньо підсушувати сировину до масового вмісту вологи в ній не вище 40%, щоб запобігти утворенню клейового бульйону в автоклаві.
Сушіння сировини має здійснюватися під вакуумом, щоб уникнути теплової деструкції поживних речовин та інтенсифікації процесу зневоднення.
Як повідомлялося, у Дніпрі побудують комплекс із утилізації тваринних відходів.