Індики найкраще засвоюють енергію корму
Індики мають кращу здатність до засвоєння енергії корму, ніж інші види продуктивної птиці, пише журнал «Наше птахівництво».
Організм індиків, особливо високопродуктивних кросів, енергію масляної фракції зерна, наприклад кукурудзи, яку в раціон додають до 50%, використовує ефективніше, ніж її вуглеводної частини.
Крохмаль спочатку розпадається за проміжними реакціями на простіші сполуки, з яких синтезуються молекули тригліцеридів, що спричиняє поглинання значної кількості енергії. Жирні кислоти масляної фракції, навпаки, легко використовуються для прямого синтезу тригліцеридів, тому з початкового запасу енергії її втрачається менше.
Рівень обмінної енергії в раціонах індиків має найбільший вплив на прирости маси, починаючи з 6-тижневого віку, коли найвищий ступінь абсолютного приросту птиці.
З 18-тижневого віку, з початком статевого дозрівання, основні витрати енергії в основному спрямовані на підтримку обмінних процесів, і рівень обмінної енергії в раціонах знижують до мінімального, підвищуючи у період відтворення.
Як повідомлялося, за теплового стресу індикам недостатньо лише збільшувати вміст енергії в кормі.