Хімічну обробку проти курячого кліща проводять у перервах між технологічними циклами
Для отримання максимального ефекту у боротьбі з курячим кліщем у пташниках необхідно дотримуватися певних умов і правил:
– хімічну обробку слід проводити в перервах між технологічними циклами;
– ефективність обробки залежить від ступеня механічного очищення пташника. Жоден із засобів не знищує повністю яйця курячого кліща;
– одноразова акарицидна обробка не гарантує повного знищення кліща на всіх циклах розвитку;
– першу акарицидну обробку слід виконати протягом 3-5 діб після виведення птиці з пташника;
– паразити особливо швидко розмножуються за зростання температури в пташниках. Відповідно цикл розвитку курячого кліща скорочується зі зростанням температури й подовжується за зниження температури у приміщеннях;
– повторну обробку треба проводити залежно від температури у пташниках: чим вища температура, тим коротший проміжок часу між обробками;
– концентрувати обприскування в місцях локалізації курячого кліща. За підлогового утримання птиці – у гніздах і підстилці; за утримання на сітчастій підлозі – в нижній частині сітчастої підлоги; за кліткового утримання – у щілинах кліток, на внутрішньому боці профільних елементів, трансмісійних стрічках, на поверхні поїлок.
Довідка
Курячий кліщ (червоний пташиний кліщ) – тимчасовий ектопаразит, що паразитує на всіх видах продуктивної суходільної та водоплавної птиці. Також він заселяє гнізда синантропної птиці й нори мишоподібних гризунів, які є поблизу неблагополучних щодо курячого кліща об’єктів.
Курячий кліщ є загрозою для сучасних птахівничих господарств, особливо за використання інтенсивних технологій.
Додати коментар