Екструдування поліпшує поживність корму для птиці
В екструдованих кормах для птиці значно менший вміст антипоживних речовин. Під час екструдування відбувається стерилізація корму, тим самим поліпшується його санітарний статус.
Крім того, збільшується перетравлюваність і засвоєння птицею поживних речовин корму, поліпшуються його смакові якості.
Водночас негативний ефект від екструдування полягає в деякій деструкції вітамінів, жирів й амінокислот. До мінусів також можна віднести і значні витрати на цей процес оброблення кормів: 300-500 грн/тонна.
Тому багато фахівців уважають економічно доцільним застосовувати метод екструзії у виготовленні кормів для птиці головним чином для оброблення кормової сировини (соя й інші бобові, ріпак) для інактивації антипоживних речовин й отримання повножирових екструдованих продуктів, а також для знезараження кормів із високим бактеріальним і грибним обсіменінням.
Перевагою повножирових продуктів є добра збереженість основних біологічно активних речовин, висока протеїнова й енергетична поживність. Це дає змогу використовувати їх для балансування за цими показниками комбікормів для птиці.
Додати коментар