Експортерів охолодженої риби застерігають від небезпечних чинників
Експорт охолодженої риби наразі проблематичний з огляду на те, що термін її реалізації в середньому становить 10 діб, а термін проведення лабораторних досліджень – 5-7 діб.
У Держпродспоживслужбі нагадують, що оператор ринку аналізує небезпечні чинники на всіх етапах технологічного процесу, на яких, незважаючи на впроваджені заходи з контролю, ризик перевищення небезпечних чинників допустимого рівня залишається значним (комбінація ймовірності виникнення та потенційного негативного впливу на здоров’я споживачів).
Враховуючи зазначене та результати аналізу небезпечних чинників на всіх етапах технологічного процесу, оператор ринку встановлює періодичність проведення лабораторних досліджень за показниками безпечності харчових продуктів.
За видачі міжнародного сертифіката враховується інформація щодо результатів лабораторних досліджень, проведених у рамках державного контролю. Перелік таких досліджень повинен відповідати вимогам країни-імпортера.
Як повідомлялося, експорт риби і ракоподібних у січні-квітні 2022 року зріс на 45,5%.