Тваринництво

Двожовткові яйця зазвичай мають подовжену форму

Часто великі за масою інкубаційні яйця містять два чи три жовтки. Зазвичай двожовткові яйця більші за масою, ніж яйця модального класу. Та навіть у яйцях модального класу чи незначно більших за масою виявляють два жовтки (на фото).

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Як правило, двожовткові яйця мають подовжену форму з нечітко виділеними гострим і тупим кінцями, 1 підшкаралупну оболонку та шкаралупу. Розташування жовтків може різнитися: окремо один від одного чи щільно прилягати.

Уважається, що така аномалія ‒ наслідок порушення діяльності яєчника та яйцеводу, в яких відбувається передчасна чи одночасна овуляція кількох яйцеклітин. Затримання перистальтики яйцеводу призводить до затримання жовтка й овуляції наступної яйцеклітини. За стресових ситуацій під час овуляції виникає антиперистальтика яйцеводу, і жовток починає рухатись у зворотному напрямку, де зустрічається з наступним жовтком, у якому відбулася овуляція.

Крім того, двожовткові яйця часто трапляються в молодок, які щойно розпочали яйцекладку.

Серед причин появи дво- чи трьохжовткових яєць розглядають і спадкові чинники, коли певна кількість несучок відкладає яйця із зазначеною аномалією. Також не виключають і порушення перистальтики яйцеводу, одночасну овуляція кількох жовтків і фізіологічні порушення, пов’язані з вакцинацією птиці. Великі за масою яйця відкладають і старі (переярі) несучки.

Однією з причин загибелі зародків є зниження газообміну та, як наслідок, зменшення втрати маси яйця під час інкубації, що відіграє фатальну роль у припиненні їх життєдіяльності.

Раніше ми писали, звідки в інкубаційному яйці беруться близнюки.