Тваринництво
Головне:
Тваринництво

До 2030 року кількість сільгосппідприємств, які вироблятимуть молоко, скоротиться на 40%

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
До 2030 року кількість сільгосппідприємств, які вироблятимуть молоко, скоротиться на 40%

Молоко другого ґатунку можна буде здавати на переробні підприємства лише до 1 січня 2020 року, після чого цей ґатунок буде скасовано. Це передбачено стандартом якості молока ДСТУ 3662:2018 «Молоко – сировина коров’яче. Технічні умови».

Від цієї дати надається два роки перехідного періоду, упродовж якого молоко другого ґатунку прийматимуть на технічні цілі: корми для тварин, казеїн, молочна кислота тощо.

Це нововведення, вважає наукова співробітниця відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Козак, стане основним фактором для прискорення подальших трансформацій розвитку молочної галузі в Україні.

Нині на перероблення надходить близько 30% (1153,5 тис. тонн) молока другого ґатунку та неґатункового. З них левова частка – 950,7 тис. тонн, або 82,4% – від господарств населення. Тобто понад 1 млн тонн молока повинно стати якіснішим за другий ґатунок.

З огляду на це, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у молочній галузі України можливі різні сценарії розвитку подій. Вони залежатимуть від багатьох чинників та мотиваційних моделей різних учасників ланцюжка, зазначила експертка.

Особлива роль у цьому процесі відводиться сільськогосподарським підприємствам, наголосила Ольга Козак. Саме вони, задіявши наявний потенціал, можуть у короткі строки наростити виробництво високоякісної молочної сировини та покрити дефіцит молока, що виникне у молочній промисловості.

Це призведе до посилення процесів спеціалізації та концентрації.

Кількість сільськогосподарських підприємств, які вироблятимуть молоко, скоротиться до 2030 року на 40%, а середній розмір утримуваного поголів’я в розрахунку на господарство збільшиться до 350 корів, прогнозує Ольга Козак. При цьому основними виробниками та постачальниками якісного молока будуть великотоварні ферми з поголів’ям від 500 корів і більше, уточнила вона.

Тенденція до скорочення кількості господарств населення, яка триває вже понад 10 років, ймовірніше, може посилитися, застерегла експертка. Значна частина одноосібників, які нині утримують корову та виробляють молоко, функціонуватиме поза переробними підприємствами, адже перейти в домашніх умовах від другого ґатунку молока хоча б до першого – надскладне завдання, що потребує значних капіталовкладень.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!