Cвині – найчутливіші до мікотоксикозів серед усіх сільгосптварин
Cвині – найчутливіші серед усіх сільгосптварин до мікотоксикозів. За даними данських учених, вони втрачають до чверті потенційної продуктивності навіть за повністю збалансованого за поживністю раціону, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Селекціонувати свиней на стійкість до кормових грибних токсинів неможливо. Ба більше – виведення нових порід і створення нових високопродуктивних гібридів лише підвищило чутливість тварин до кормових мікотоксинів.
Найсприйнятливіші до мікотоксинів молоді свині та племінні свиноматки й кнури. Контамінація мікотоксинами, навіть за їх незначного вмісту в кормах, знижує продуктивність племінних свиней і тих, що ростуть, пригнічує їхній імунітет і стан здоров’я, навіть може стати причиною падежу. Незворотні пошкодження тканин можуть негативно впливати на продуктивність тривалий час після припинення споживання корму з мікотоксинами.
Стратегія боротьби з мікотоксикозами у свиней зводиться до застосування сорбентів і біотрансформаторів мікотоксинів. За різних рівнів контамінації мікотоксинів варто застосовувати різні схеми їх нейтралізації. Обов’язковою умовою застосування сорбентів є тест на ступінь зараження кормів мікотоксинами.
Як повідомлялося, повна детоксикація кормів і відновлення організму свиней реальні.