Тваринництво

Цього року можливостей для збільшення виробництва свинини в Україні немає

Поділитись:
Цього року можливостей для збільшення виробництва свинини в Україні немає

Зростання виробництва свинини варто очікувати в 2019 році. І це поки що не прогноз, а лише сподівання.

На цьому наголосив аналітик ФАО Андрій Панкратов.

Свинарство розвивається циклічно: з три-чотирирічною періодичністю коливаються  обсяги виробництва, ціни й інвестиційна активність.

«Останній пік поголів’я в нашій країні прийшовся на 2014 рік, – зазначив Андрій Панкратов. – Згідно з законом циклічності вже мало б бути помітним нове зростання, але на початок 2018 року ми спостерігали тільки прискорення спаду».

Проте цикл зберігається, підкреслив аналітик, хоч і дуже слабкий і помітний лише в промисловому свинарстві.

Так, починаючи з вересня 2017 року офіційна статистика щомісяця фіксує скорочення відставання кількості свиней в сільськогосподарських підприємствах від відповідних показників попереднього року. Якщо у вересні 2017 року порівняно з вереснем 2016 року промислове поголів’я було на 10,4% нижчим, то в березні 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року відставання скоротилося до 5,4%.
 
За словами експерта, паралельно з цим, приблизно в той же час, зареєстровано збільшення імпорту племінних і якісних товарних свиней з Європи (переважно з Данії). Тільки за останній квартал минулого року було завезено понад 5 тис. голів, тоді як за три попередніх квартали – менше 3 тис. За два місяці цього року імпорт вже сягнув майже 2 тис. голів і, ймовірно, зростатиме й надалі.
 
Та цих позитивних тенденцій недостатньо, щоб змінити баланс попиту і пропозиції на ринку і змусити ціни на м’ясо й сало рухатись униз, зауважив Андрій Панкратов.
 
По-перше, в господарствах населення триває спад. Причому протягом останніх п’яти місяців відставання поголів’я від попереднього року там тільки збільшувалося. Станом на початок березня це вже понад 10%, або понад 300 тис. голів. А в домогосподарствах утримується 45% всього поголів’я свиней в Україні.
 
По-друге, зростання в професійному секторі ще дуже слабке. Відставання в поголів’ї складає ще близько 200 тис. голів, і повністю ліквідувати його буде дуже складно, особливо враховуючи той факт, що наявність свиноматок в сільськогосподарських підприємствах залишається набагато нижчою (на 11%), ніж торік.

До того ж інвестиційну привабливість в секторі все ще складно назвати високою через ту саму АЧС, підкреслив експерт. «Отже, якщо під кінець цього року і вдасться наздогнати минулорічний показник кількості свиней у сільгосппідприємствах, то середньорічне поголів’я очевидно буде залишатися нижчим, ніж торік. Забій буде нижчим, ніж торік», – наголосив Андрій Панкратов.
 
Таким чином, можливостей для збільшення або принаймні повторення минулорічних обсягів виробництва свинини в Україні в цьому році нема, підсумував він.

«За нашими розрахунками воно, навпаки, впаде, причому доволі суттєво – на 6%. А це означає знову високі ціни, імпорт і продовження зміни структури споживання м’яса на користь курятини», – зазначив експерт ФАО.

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями