Чому ціна української ВРХ вища, ніж бразильської

Стабільно високий попит на живу велику рогату худобу на світових ринках спостерігається протягом останніх 5-10 років. Певне сезонне збільшення попиту є, і буде завжди, але загалом воно незначне. Швидше це ‒ наслідок скорочення кількості виробників, а не через активне споживання.
Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише керівник напряму тваринництва групи компаній «Агрейн» Олександр Буднік.
«Ймовірно, попит підвищився через ситуацію з ящуром у деяких країнах Євросоюзу, однак це ‒ не той чинник, що суттєво впливає на ціноутворення, ‒ вважає він. ‒ Найбільше на попиті та ціноутворенні позначається війна, через що скоротилося поголів’я ВРХ м’ясного напряму. Очікується, що відновлення виробництва до довоєнного рівня в Україні стане можливим не раніше 2026-2028 років».
На думку Олександра Будніка, навряд чи реально, щоб Україна найближчим часом склала конкуренцію провідним експортерам ВРХ.
«Приміром, у нас налічується близько 200-250 тис. голів худоби м’ясного напряму, тоді як у Бразилії, світового лідера, ‒ понад 230 млн голів, ‒ наголошує він. ‒ Проте є нюанс: за якісними показниками українське м’ясо вигідно відрізняється, саме тому наша ціна вища за бразильську».
Нагадаємо, протягом І півріччя Україна збільшила виторг від експорту живої ВРХ у 2,4 раза.