Черкаська агрофірма переробляє відходи тваринництва на добриво
На агрофірмі «Маяк» (Черкаська область) працює система з ферментації побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною. Вона переробляє органічні відходи – від мертвих тварин і обрізків до кісток – без запаху та шкідливих викидів.
Процес перероблення триває 25 годин, із обсягом до 2 тонн відходів (залежно від моделі обладнання). Після змішування з соломою у пропорції 70/30 утворюється екологічне добриво – до 50% від початкового матеріалу.
«Це ‒ перший крок до масштабного впровадження європейських стандартів утилізації відходів тваринного походження в українському агробізнесі, ‒ наголосив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук. ‒ Якщо подібні установки запровадити на багатьох великих фермах, ми не просто розв’яжемо екологічну проблему, а отримаємо мільйони тонн органічного добрива, що підвищить родючість ґрунтів і зменшить потребу в хімічних добривах».
Переваги технології:
- ферментація безпечно утилізує тваринницькі відходи, які можуть становити біозагрозу;
- знижує ризики поширення хвороб серед тварин;
- мінімізує шкідливий вплив на довкілля: запах, викиди, «складки» відходів;
- сприяє циркулярній економіці: перероблені відходи перетворюються на органічне добриво, яке можна використовувати на полях.
Агрофірма «Маяк» також вирощує зернові, бобові й багаторічні трави на корм худобі, таким чином забезпечуючи замкнений цикл виробництва й ефективне використання добрив із ферментаційної установки.
Нагадаємо, уряд удосконалив механізми обігу побічних продуктів тваринного походження.