Через збільшення внутрішніх цін на свинину стрімко зростає її імпорт
За три літні місяці цього року імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней склав 10,5 тис. тонн, що у вісім разів більше порівняно з відповідним періодом минулого року.
З початку року закуплено 15,7 тис. тонн імпортної свинини, що в 7,5 раза більше порівняно з 2017 роком, повідомляє Асоціація «Свинарі України».
Загалом Україна закупила свинини на майже $30 млн.
Водночас експорт свинини з початку року склав 1,3 тис. тонн, що на 3 тис. тонн менше, ніж за відповідний період 2017 року. Українську свинину купували переважно в Гонконзі, В’єтнамі та Грузії.
Поштовхом до збільшення імпорту стала слабша пропозиція свинини в середині країни та наближеність внутрішніх цін до європейських.
Водночас, за оцінками українських та міжнародних аналітиків, внутрішнє виробництво закриває потребу вітчизняного ринку в свинині більш ніж на 90%.
Це означає, що споживачі споживатимуть переважно вітчизняне м’ясо свиней, а основними реципієнтами закордонної свинини виступають м’ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину, зауважили в АСУ.
Додати коментар