Тваринництво

Через спалахи ящуру в Словаччині на кордоні посилено контроль

Через спалахи ящуру в Словаччині Україна обмежила ввезення вантажів із цієї країни: сприйнятливих тварин, генетичного матеріалу, сировини та продуктів тваринного походження від них.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Також на кордоні зі Словаччиною посилено заходи контролю, зокрема запроваджено дезінфекцію транспортних засобів у пунктах пропуску, пропуск пасажирів і екіпажів транспорту через дезінфікуючі килимки.

У відомстві нагадали про заборону випасу парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується ВРХ, овець, кіз, буйволів та інших тварин, сприйнятливих до вірусу ящуру.

Як повідомлялося, у Словаччині оголосили надзвичайний стан через нові випадки ящуру.

Довідка

Основне джерело інфекції ящуру ‒ хворі на нього тварини, а також ті, які перебувають у інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Вірус може потрапляти через контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи, молоко), забруднений одяг, взуття, обладнання та інше (сіно, корм, вода, молоко, біопрепарати). Вірус ящуру здатен зберігатися в зовнішньому середовищі від одного дня до декількох тижнів. Хвороба швидко поширюється на значній території через повітря (вітер) за низької температури й високої вологості.