Тваринництво

Брак вітаміну Е найчастіше виникає у птиці 10-15-добового віку

Е-гіповітаміноз ‒ захворювання, що виникає за недостатнього надходження в організм птиці вітаміну Е (токоферолу). Воно супроводжується енцефаломаляцією, міодистрофією чи ексудативним діатезом, пише журнал «Наше птахівництво».

Дефіцит вітаміну Е найчастіше виникає у молодняку птиці 10-15-добового віку. За браку токоферолу й надлишку жирів у раціоні 2-6-тижневі курчата хворіють на енцефаломаляцію (розм’якшення мозку).

Також брак у кормах токоферолу спричиняє у птиці м’язову дистрофію з некрозом м’язових волокон, ексудативний діатез, що супроводжується набряками й крововиливами у підшкірну клітковину внаслідок підвищеної проникності судинної стінки.

У нормі вміст вітаміну Е у сироватці крові курей-несучок має бути в межах 0,9-1 мг/100 мл, у печінці ‒ 10-16 мкг/г, у жовтках інкубаційних яєць ‒ 70-200 мкг/г. Потреба дорослих курей-несучок у токоферолі становить 10-30 мг/кг комбікорму.