Тваринництво

Бездоганний смак ‒ єдиний шанс для вітчизняного виробника осетрової ікри

Бездоганний смак ‒ єдиний шанс для вітчизняного виробника осетрової ікри

Осетрова ікра ‒ ексклюзивний продукт, і якість ‒ це головне. В Україні багато господарств, що займаються розведенням осетрів, проте дати стабільно високу якість смаку ікри можуть одиниці.

Про це у своїй колонці на Аgrotimes пише співзасновник Ukrainian Caviar Berry Олександр Корх.

Щоб отримати осетрову ікру класу Imperial, риба має жити у чистій воді:  наприклад у садках на озері чи у проточних басейнах. Тільки вода без «пам’яті» про фекалії та автошампуні дає той самий природний вершково-горіховий смак, наголошує він.

Ще один секрет ‒ корми.

«В установках замкнутого водопостачання (УЗВ) неможливо годувати рибу природним кормом ‒ це вб’є систему фільтрації, ‒ пояснює  Олександр Корх. ‒ Тому там осетри споживають тільки штучні корми, склад яких є таємницею виробників. Вони забезпечують гарний приріст, але не смак ікри та м’яса».

Ідеальний раціон для визрівання ікри в осетрових ‒ природна кормова база, стверджує експерт. А це ‒ дрібна морська риба: тюлька, атерина, кілька.

«І тут ‒ тест на вищий пілотаж технолога: використати УЗВ для старту, а потім пересадити рибу в природні умови та перевести з «гранули» на кільку. Це дуже складно: риба пручається зміні раціону, але тільки так народжується гастрономічний шедевр», ‒ наголошує Олександр Корх.

Окрім води, критична чистота крові.

«Ринок наводнений гібридами осетрових ‒ своєрідними аквакультурними бройлерами. Вони швидко ростуть на м’ясо, але часто мають генетичні дисфункції: недорозвинену статеву систему чи іноді стерильність, ‒ зазначає він. ‒ Годувати стадо вісім років, щоб виявити, що то м’ясо, а не самки ‒ трагедія інвестора».

Найстрашніше для нашого виробника ‒ те, що на українському ринку понад 50% ікри ‒  китайська, зауважує Олександр Корх. Часто вона заходить під виглядом власного виробництва або через треті країни.

«Конкурувати з нею ціною (яка на опті в Китаї впала до $200-310/кг) геть неможливо. Єдиний шанс для вітчизняного виробника ікри ‒ бездоганний смак, який масмаркет не в змозі забезпечити, але попит є на інший продукт», ‒ резюмує він.  

Як повідомлялося, у Дунай вселили понад 30 тис. червонокнижних осетрових риб.