Тваринництво

Бельгійська біло-блакитна порода ‒ дуже перспективна для виробництва яловичини

Бельгійська біло-блакитна порода ‒ дуже перспективна для виробництва яловичини

Бельгійська біло-блакитна ‒ дуже перспективна порода ВРХ для виробництва м’яса: йдеться не стільки про високі прирости й забійний вихід, а про коефіцієнт виходу чистого м’яса.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Руслан Панас, лікар ветеринарної медицини фермерського господарства «Еліт-Мілк» (Львівська область).

«Перебуваючи в Бельгії, я просто закохався в бельгійську біло-блакитну, ‒ поділився він. ‒ Ми одними з перших в Україні почали утримувати цю породу».

За словами Руслана Панаса, в нашій країні побутує міф, що корові, яку осіменили бельгійською біло-блакитною, потрібно робити кесарів розтин.

«Насправді це не так, ‒ наголосив він, ‒ тут проблема не в новонародженому телятку-кросі вагою 40-48 кг, а в будові кісток таза чистокровної мами-бельгійки. Мені на практиці вдалося розвінчати цей міф. Сьогодні ми отримуємо дуже багато дзвінків із запитом на закупівлю таких телят».

Близько 40% корів, яких «Еліт-Мілк» не бачить у розведенні ремонтного молодняку, осіменяє спермою м’ясних порід.

«Тож усі телятка, які від них народжуються, йдуть на виробництво яловичини», ‒ зазначив Руслан Панас.

Аби на виході отримати якісне м’ясо, теля мусить пити молоко, а не його замінник, мінімум три місяці після народження.

«Така годівля підвищує собівартість кінцевого продукту, але воно того варте, особливо для гурманів, що цінують смак справжньої яловичини», ‒ наголосив Руслан Панас.

Господарство відгодовує худобу м’ясного напряму ‒ кроси внаслідок осіменіння близько 40% корів спермою бугаїв герефордської, абердин-ангуської й бельгійської біло-блакитної порід.

«Ставлю собі за мету не так масштабувати виробництво мармурової яловичини, як прививати культуру її споживання в нашому регіоні, ‒ зазначив лікар-ветеринар. ‒ Наразі попит на це є, і він зростає».

Як повідомлялося, Ristone Holdings запланував розширення поголів’я ВРХ.