Тваринництво

Бджолиний підмор став інгредієнтом шоколаду від Клопотенка

Бджолиний підмор став інгредієнтом шоколаду від Клопотенка

Шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко виробляє шоколад із бджолиного підмору.

Про це він повідомляє на своїй фейсбук-сторінці.

«Підмор ‒ традиційний інгредієнт народної медицини. Цикл життя бджіл дуже короткий:  не більше шести тижнів. Навесні пасічники знаходять сотні муміфікованих бджіл на дні вуликів. Їх збирають і використовують для настоянок, ‒ зазначає він. ‒ Це свого часу надихнуло мене на створення закуски із бджіл».

За словами Євгена Клопотенка, данські науковці, дослідивши підмор, дійшли висновку, що, як і какао, мертві бджоли зазнають ферментативного й мікробного розпаду. Внаслідок чого, ймовірно, утворюються нові ароматичні сполуки. Під час ферментації какао мікроорганізми й ендогенні ферменти трансформують боби. Аналогічно у підморі природні процеси розпаду створюють подібні молекули смаку.

Євген Клопотенко зазначає, що рецептуру шоколаду з підмору він чотири роки розробляв спільно з шефом Дієго Прадо, головою R&D найкращого ресторану в світі Alchemist і професором Basque Culinary Center.

Як повідомлялося, в 2024 році кількість бджолосімей скоротилася на 5,7%.