Тваринництво

5 українських сирів вибороли нагороди на міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2025

5 українських сирів вибороли нагороди на міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2025

Четвертий рік поспіль українські сири отримують визнання від суддів на міжнародному сирному конкурсі World Cheese Awards. На 37-му конкурсі, що 13 листопада завершився у Берні (Швейцарія), вони вибороли 5 нагород.

Про це повідомили офіційні представники конкурсу в Україні ‒ ProCheese від Ardis Group.

Цьогоріч на суд міжнародних експертів було представлено 5244 сирів, із яких 17 ‒ із України. Переможцем 265 сирних професіоналів із різних країн світу визнали швейцарський сир Le Gruyère AOP.

«Коли ми вперше привезли українські сири на World Cheese Awards, це здавалося сміливим експериментом. А сьогодні це ‒ вже стабільна присутність і впевнене звучання українського смаку на світовій арені, ‒ зазначила Оксана Чернова, сирна експертка, суддя World Cheese Awards від України. ‒ Ми зростаємо, вдосконалюємось, але попереду ще багато роботи над сталою якістю продукту й відкритістю та довірою між гравцями ринку».

Участь українських сирів у конкурсі відбулася за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality Food Trade Programme.

Нагороджені українські сири на World Cheese Awards 2025:

• Гауда з трюфелем», Zinka (Київська область) ‒ срібна нагорода.
• Камамбер, Zinka ‒ срібна нагорода.
• «Іскристий», Zinka ‒ бронзова нагорода.
• «Феркованя», Мамин сир (Закарпатська область) ‒ бронзова нагорода.
• «Падре Ромжа», Мамин сир ‒ бронзова нагорода.

Загалом за 4 роки участі в проєкті вітчизняні  сири вже здобули 39 нагород.

«Кожен сезон на World Cheese Awards ‒ це можливість не просто змагатись, а показати, як розвивається український сирний ринок, ‒ наголосила Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese в Ardis Group. ‒ Для нас важливо, щоб світ бачив ‒ український продукт має свій характер і смак свободи».

Нагадаємо, що вітчизняних виробників, які цьогоріч отримали нагороди, не вперше відзначають на World Cheese Awards.