2 варіанти підтримання рентабельності козиної ферми
Козина ферма, яка вироблятиме 1 тонну молока на день, уже буде рентабельною.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла власниця фермерського господарства «Садочок+» Тетяна Карпенко.
«У такому разі є два шляхи реалізації продукції, що дадуть змогу підтримувати рентабельне виробництво: продавати тонну молока за 1 євро/л або ставити сироварню та реалізовувати сир за ціною, що еквівалентна вартості літра молока 2 євро, ‒ вважає вона. ‒ Щодо першого варіанта, то молокозаводи, яким потрібні тонни молока, не зацікавлені в нашій сировині через низькі надої й високу ціну. Натомість вони пропонують нам ціну коров’ячого молока. Ми можемо отримати більше тільки завдяки націнці за жирність козячого молока, але фактично закупівельна ціна ‒ на рівні мінеральної води».
Утім, додала Тетяна Карпенко, вже з’явилися покупці, які готові платити по 1 євро/л.
«Ідеться, зокрема, про приватні сироварні чи виробників сухого молока ‒ це вигідний експортний товар, бо в Європі в основі дитячого харчування ‒ козяче сухе молоко», ‒ пояснила вона.
Варіант козиної ферми з сироварнею нині більш реалістичний, наголосила фермерка.
«Тож якщо вже вирішили утримувати кіз, готуйтеся одразу самотужки переробляти сировину, створювати замкнений цикл виробництва», ‒ порадила Тетяна Карпенко.
Раніше ми писали про мінімум умов для утримання кіз.