Техніка

Технології Krone, Siloking та smaXtec знизили викиди CO2 молочної ферми

Технології Krone, Siloking та smaXtec знизили викиди CO<sub>2</sub> молочної ферми

Компанії Krone, Siloking та smaXtec у квітні 2024 року провели спільні випробування в рамках проекту Best-Practice на молочнотоварній фермі Jünck, яка розташована у Вестфалії (Німеччина). Завдяки передовим технологіям знизили викиди CO2, підвищили засвоюваність кормів, збільшили продуктивність молочнотоварної ферми.

Про це повідомляє пресслужба компанії Krone.

Завдяки високопродуктивній кормозаготівельній техніці Krone, яка оптимально вбудовалась у структури площ 30 га трави, посіяної як проміжна культура, вдалося заготовити високоякісний корм. Протягом двох днів сінаж з необхідним вмістом сухої речовини в межах від 32 до 35% і довжиною різання від 8 до 12 мм був покладений в силосну яму. За загальної врожайності, що становить 723 тонни, і витрат дизельного палива в обсязі 1574 л викиди вуглекислого газу в перерахунку на тонну корму становили якраз 5,77 кг, що є низьким показником. Відсоткове співвідношення викидів вуглекислого газу в рамках всього ланцюжка кормозаготівельної техніки, розподілене за відповідними технологічними операціями, виглядає наступним чином: косіння 20%, зворушення-спушування 6%, валкування 8%, подрібнення 32%, відвезення кормової маси 25%.

default

Кормова маса дала високу продуктивність по молоку (кг молока на тонну корму) – на 4% вище, ніж у досліджених по всій Німеччині еталонних трав’яних сінажів, заготовлених теж протягом першого укосу того ж 2024 року. Та й перетравлюваність НДК (нейтрально детергентної клітковини) за 30 годин досягла приблизно 67% (+11%), що теж суттєво перевищило середньостатистичний показник. 

Рецептура ідеально змішаного раціону була перенаправлена ​​на комп’ютер кормозмішувача-кормороздавача Siloking, який у ході даного експерименту та забезпечував 250 дійних корів харчуванням. При цьому самохідний кормозмішувач Siloking, що вміщає 19 м3, дуже вразив мінімальною похибкою навантаження, яке виявилося нижчим за 2,4 %. До того ж, завдяки наявності даних, зібраних з використанням технології smaXtec pH-Bolus, в рамках усього періоду годування вдалося довести високу точність змішування даної машини. Амплітуди значень pH у всіх без винятку тварин, що беруть участь в експерименті, на стадії ранньої лактації знаходилися в межах всього 0,7, тобто в оптимальному діапазоні. Завдяки витраті палива, що становить у середньому 1,05 л/т для повнорационной суміші та доведеним результатами вимірювань мінімальним викидам вуглекислого газу, ця машина виявилася не тільки надзвичайно економічною, а й вельми екологічною.

Унікальна технологія Bolus від компанії smaXtec точно відслідковувала вплив якості корму на його засвоєння та здоров’я тварин. Встановлені у сітці (другому відділі шлунка) корів рецептори реєстрували найважливіші параметри, такі як внутрішня температура тварини, жування жуйки, pH-значення, а також ознаки ферментації. Зібрана у такий спосіб цінна інформація дозволила підтвердити ступінь ефективності корму та виконати відповідні цілеспрямовані коригування. Подібний замкнутий цикл гарантував надходження будь-якого повідомлення у відповідь безпосередньо на наступний етап оптимізації завдяки чому забезпечувалося постійне вдосконалення стратегії годівлі. Особливе значення в ході експерименту вдавалося pH-показникам в рубці (першому відділі шлунка), оскільки саме цей орган суттєво впливає на ферментацію і, таким чином, відіграє центральну роль метаногенезі. На підприємстві Jünck оптимізація трав’яного сінажу, а також покращення перетравлення та засвоєння ПДК (нейтрально детергентної клітковини, включаючи целюлозу та рослинні вуглеводи) призвели до багатообіцяючих результатів. Оскільки тут у рамках експерименту середня pH-величина, що становить стадії планування від 6,4 до 6,5, була знижена до постійного значення 6,1. Таким чином, і без того високий рівень продуктивності молочнотоварної ферми протягом усієї фази годівлі за збереження якості молочної продукції (вміст жиру 3,95 %, вміст білка 3,45 %) збільшився за деякими показниками аж до 9 %.

Проект Best-Practice, реалізований на підприємстві Jünck, чітко та ясно продемонстрував сприятливий вплив якості трав’яного сінажу на ферментацію та вторинне пережовування жуйки, за рахунок яких різко збільшилася продуктивність корму, а навантаження з боку CO₂ у перерахунку на літр молока значно скоротилося. Крім того, цей проект є яскравим і показовим прикладом того, яким чином інноваційні технології долають перешкоди на шляху до ще більш екологічного, ефективного та прибуткового виробництва молока. Вирішальним фактором у реалізації даної стратегії є наявність цілісного виробничого ланцюжка: від заготівлі кормів та процесу годування до перетравлення та засвоєння кормів, яку необхідно розглядати у комплексі на основі отриманих цифрових даних. Завдяки такому комплексному підходу сільгосптоваровиробники отримують практичні інструменти, що дозволяють знизити викиди вуглекислого газу на кілограм молока, що вже сьогодні заохочується молокопереробними підприємствами у вигляді бонусів.

Відповідно до результатів експерименту приходять і захоплені відгуки виробника з Велена: «Я просто у захваті! Ніколи б не подумав, що таке коротке подрібнення корму і точний моніторинг такого роду зможуть принести такі приголомшливі результати. Цей трав’яний сінаж дуже ароматний і має найвищу якість – корови його люблять!, – пояснив Міхаель Юнк. – Отриманий у ході проведення випробувань досвід став для мене чудовою мотивацією, щоб побудувати весь мій ланцюжок виробництва кормів, процес силосування та годування тварин з урахуванням оптимальних для мого підприємства значень. І як результат – суттєве покращення виробничих показників».

Читайте також: Оголошені переможці Innovation Farm Machinery 2025