Овочі-Ягоди-Сад

Зрошення великими нормами сприяє поширенню мокрої гнилі цибулі

Зрошення великими нормами сприяє поширенню мокрої гнилі цибулі

Поширенню бактеріальної м’якої гнилі (мокрої гнилі) на посівах цибулі сприяють акароїдні кліщі.

Якщо основним збудником є бактерія Pseudomonas gladioli, то характерною ознакою є повне загнивання однієї або декількох соковитих лусок. Коли таку цибулину стиснути, то її середина вислизає, але при цьому гнилісна тканина, хоч і м’яка, має розсипчасту структуру.

Бактерії родів Pectobacterium і Pseudomonas – грамнегативні, паличкоподібні, рухливі, спор не утворюють.

Бактерії не активні за температури нижче 4 °С, для поширення потребують вологи. Вони здатні розвиватися в діапазоні температур від 5 до 41 °С.

Ураження відбувається через пошкодження покривних тканин в районі шийки цибулини сильними опадами з вітром, градом, внаслідок зрізування пера під час збирання.

Розвитку хвороби також сприяє зрошення великими нормами та тривалі росяні періоди. Зі старінням рослин чутливість до хвороби зростає. У теплу вологу погоду (30 °С і вище) уражені цибулини можуть згнити протягом 10-15 днів.

Під час зберігання розвиток хвороби гальмується, на повне розмноження збудників може піти від одного до трьох місяців.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!