Значно скоротилася переробка винограду на виноматеріали
За даними Держстату, Україна 2024 року переробила у виноматеріали 31,963 тис. тонн винограду, що на 36,5% менше, ніж 2023 року. Виробники виноматеріалів торік переробили 9,771 тис. тонн винограду, який власне виростили, і 22,192 тис. тонн – придбаного, що становило 30,6% і 69,4% відповідно.
Найпопулярнішими сортами у переробників у аналізованому періоді були «Аліготе», якого було перероблено 5220,3 тонни (16,3% у загальному обсязі переробленої сировини), «Шардоне» – 4015,9 тонни (12,6%), «Каберне Совіньйон» – 2742 тонни (8,6%), «Ркацителі» – 2179,6 тонни (6,8%), «Мускат» – 1973,5 тонни (6,2%), «Рислінг» – 1792,6 тонни (5,6%), «Сапераві» – 1595,4 тонни (5%), «Піно» – 1415,1 тонни (4,4%), «Совіньон» і «Одеський чорний» – по 1080 тонни (3,4%) та інші.
Переробка винограду в сезоні-2024 скоротилася порівняно з 2023 роком у сортовому асортименті таким чином: «Аліготе» – на 30%, «Шардоне» – на 10,5%, «Каберне Совіньйон» – на 49,2%, «Ркацителі» – 35,6%, «Мускат» – 61,2%, «Рислінг» – 17%, «Сапераві» – 38,8%, «Піно» – 50,9%, «Совіньон» і «Одеський чорний» – 55,6% і 48% відповідно.
У результаті в сезоні-2024 було виробництво виноматеріалів скоротилося на 38,1%, до 2,391 млн дал виноматеріалів, проти 3,861 млн дал 2023 року.
При цьому для виробництва столових вин було використано 1,618 млн дал виноматеріалів, або 67,7%, шампанського та ігристих вин – 608,8 тис. дал (25,5%), коньяків – 91,1 тис. дал (3,8%).
Читайте також: Світове виробництво вина може бути найменшим за 63 роки