Овочі-Ягоди-Сад

Зміни клімату спонукають селекціонерів виводити нові сорти салату

Селекціонери Дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН створили стійкий до стеблування сорт салату головчастого «Ольжич».

Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» розповідають розробники цього та ще 11 сортів цієї культури.

«Зміни клімату, особливо підвищення денної температури в останні роки, зменшують стійкість салату до стеблування, що приводить до зниження фази його господарської придатності, – пишуть автори статті. – Тому час потребує впровадження нових високопродуктивних та високоадаптивних сортів, здатних формувати якісний продукт незалежно від екстремальних погодних умов».

Ольжич селекціонери радять вирощувати у відкритому і захищеному ґрунті у всіх зонах України. Сорт має вегетаційний період до початку технічної стиглості 40–46 діб. Загальна урожайність – 25–32 головок або 10–19 т/га. Головка округла (діаметр і висота 12–16 см), щільна, з високим ступенем перекриття верхньої частини листків та сильним змиканням основи, масою 150–200 г. Консистенція ніжно-масляниста. Вміст вітаміну С у листі до 18 мг/100 г.

Нагадаємо, вирощування салатів у світі знижувалося два роки.