Зимостійкість яблуні, з якої не зняли плоди, дуже низька
Господарства, які не зібрали яблука минулої осені, зробили саду погано.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» зазначив головний агроном ТОВ «Агро Еталон» (Вінницька область) Борис Безолюк.
«По-перше, це база для накопичення інфекцій, гнилей, – пояснив він. – По-друге, якщо яблука падають і лишаються під деревом, там закислюється ґрунт. Незначною мірою, але закислюється».
Також яблука притягують у сад гризунів. «Та найгірше те, що якщо плоди лишаються на дереві, його зимостійкість порівняно з рослинами, які нормально завершили вегетацію, надзвичайно низька, – наголосив Борис Безолюк. – Те, як перезимують сади, в яких залишені яблука, залежатиме від умов зимівлі».
Він зауважив, що страшні не самі морози, а значні коливання температури, й особливо у другій половині зими. «Це лютий – початок березня, коли після відлиг іде різке зниження температури та ще й з вітром – так зване зимове висушування бруньок однорічного приросту», – зазначив головний агроном.
Додати коментар