Овочі-Ягоди-Сад

Зелене яблуко червоніє на Буковині

Зелене яблуко червоніє на Буковині

У Чернівецькій області можна успішно вирощувати всі сорти яблук світового ТОПу, крім Грені Сміт.

Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловлює Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства «Макосад» (Чернівецька обл).

«Якщо для Фуджі у нас одна з найкращих зон через контрастність температур, то для Грені Сміт з тієї ж причини вона одна з найгірших, – розповідає підприємець. – Він червоніє до того моменту, як його треба збирати. Не просто червоніє, а стає як світлофор – червоно-жовто-зелений. А коли він за кольором як треба зелений, це яблуко ще нестигле – дрібне та на смак трава-травою».

Зона вирощування грає вирішальну роль у виборі сортів, вважає Макаренко та наводить свої спостереження з своєї поїздки по садах Італії.

«Якщо спостерігати, наприклад, сорт Пінк Леді, то у районі Верони на смак він кращий, але за кольором – просто жах! Наполовину білий. Ближче до гір Тіролю – у Пінк Леді менше кислоти, менше цукру, але дуже інтенсивний червоний колір. Там перепад температур ще більший за наш», – розповідає фермер.

Читайте також: Набирають популярності клони Гала з насиченим кольором