Зареєстровано вітчизняний сорт часнику, орієнтований на Європу
У березні в Україні зареєстрували новий вітчизняний сорт озимого часнику Айдер. Він відповідає світовим показникам урожайності і товарності продукції, толерантну пекучість, що відповідає смакам європейських споживачів.
Про це повідомляє пресслужба компанії «Артель Агро».
Повідомляється, що авторами сорту є Зеновій Сич, селекціонер і експерт з насінництва України, доктор сільськогосподарських наук, професор Білоцерківського Національного аграрного університету, Вадим Мереженюк, засновник торгової марки «Інститут Часниківництва» та Світлана Кубрак, кандидат сільськогосподарських наук, асистент кафедри генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур Білоцерківського Національного аграрного університету.
«Одним із економічних критеріїв, за яким проводили добір вихідного матеріалу для створення нового сорту, була можливість його популяції формувати врожайність високоякісної товарної продукції понад 10-12 т/га, що відповідає світовим показникам урожайності, – зазначають у «Артель Агро». – Висока продуктивність обумовлена тим, що сорт Айдер є низькорослим, завдяки чому витримує більшу густоту та легко набирає масу цибулини понад 50 г».
Також додають, що новий сорт формувався з толерантною пекучістю, що відповідає смакам європейських споживачів.
Сорт розповсюджують на умовах франшизи під торговою маркою «Інститут Часниківництва».
Сорт Айдер пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торговельних мережах. У 2020 році зробили перші пробні поставки нового сорту в Литву.
Читайте також: За два місяці Україна імпортувала понад 800 тонн часнику