Заморозки знищили врожай плодових на садівничих дослідних станціях

Весняні заморозки знищили майже весь врожай у кількох дослідних садівничих станціях України.
Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні (за інформацією НААН).
За даними Інституту садівництва НААН, заморозки у кінці квітня призвели до майже повної (99,9%) загибелі генеративних органів та зав’язі всіх досліджуваних плодово-ягідних культур на дослідній станції помології ім. Л. П. Симиренка. Візуальне обстеження на початку третьої декади травня засвідчило добрий вегетативний стан насаджень, що вказує на збереження зеленої маси. Однак, врожайність залишається нульовою через масштабні пошкодження репродуктивних органів.
На Придністровській дослідній станції садівництва квітневі заморозки також спричинили опадання зав’язі плодових культур. Насадження абрикосу, персика, вишні та ранні сорти черешні, сливи залишились без врожаю. У середньостиглих сортів кісточкових та зерняткових культур зав’язування плодів становило 40 – 50% у яблуневих та грушевих насаджень, 20-40% – у черешневих, 40% – у сливових. Травневий заморозок наніс шкоди винограду, волоському горіху та суниці.
На Сумській дослідній станції садівництва найменшого негативного впливу від весняних заморозків зазнали смородина та малина – ушкодження на 20%. Цвіт суниці пошкоджено на 50%. Плодово-ягідні культури (груші, черешні, абрикоси) мають ураження зав’язі на 90%. Цвіт яблуні пошкоджено переважно на 80%, за виключенням сорту Сапфір – до 30%.
Стан плодово-ягідних насаджень Львівського відділу садівництва на даний час добрий. Спостерігалося незначне ураження борошнистою росою насаджень яблуні сорту Радогость. Відмічено опадання зав’язі у насадженнях черешні (зав’язування – 30-32%), яблуні (20-25%). На насадженнях смородини відсоток зав’язування становив 40-50%.
На Краснокутській дослідній станції садівництва відбулося підмерзання квіток суниці на 95 %, малини – на 75%. Внаслідок заморозків пошкодження плодів кісточкових та зерняткових культур становило 100 % майже у всіх сортів вишні та черешні, 95-100% у деяких сортів аличі, 80-100% – у різних сортів яблуні.
Читайте також: Середня температура повітря у другій декаді травня була однією з найнижчих за останні 30 років