Овочі-Ягоди-Сад

Заморозки знищили до половини врожаю черешні й абрикосів на Одещині

Заморозки знищили до половини врожаю черешні й абрикосів на Одещині

Весняні заморозки істотно вдарили по кісточкових культурах в Одеській області – врожайність черешні, вишні та абрикосів може зменшитися на 50%. У деяких районах, де були найінтенсивніші холоди, ці фрукти можуть взагалі не вродити. 

Про це повідомляють «Новини.LIVE».

«Приблизно збережено врожаю до 70–80%, залежно від культури та сорту, тому що багато садівників переорієнтувалися на нові сорти з пізнішими термінами квітування. Вони цвіли вже у сприятливішу погоду», – розповіла професорка кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету Ірина Іщенко.

Насіннєві культури, такі як яблука, груші та айва, постраждали менше. Проте форма плодів може бути нетиповою: «Будуть проблеми з формою, бо від холодів є певна деформація, перетяжки. Але на смаковій якості це абсолютно ніякого впливу не здійснить», – каже експертка.

Температурні коливання можуть позначитися і на солодкості плодів. «Нестача тепла призводить до того, що менше накопичується барвних і ароматичних речовин, цукру — відповідно, продукція буде менш солодкою», — зазначає Іщенко.

Наразі на одеських ринках вже активно продають суницю й черешню. Очікується, що за тиждень-два з’являться вишні та абрикоси. Водночас ціни на фрукти можуть зрости.

«Ціна буде доволі висока через додаткові витрати на захист і підживлення рослин, бо вони були в стресі. Також сприяла подорожчанню погода, яка створила умови для розвитку хвороб, а засоби захисту нині коштують дорого», – наголосила Ірина Іщенко.

Читайте також: На ринку з’явилася українська черешня по 100–200 грн/кг