Овочі-Ягоди-Сад

Заморозки знищили до 90% кісточкових в Угорщині

Заморозки знищили до 90% кісточкових в Угорщині

Угорські садівники зазнали серйозних втрат через заморозки, які накрили країну в другий тиждень квітня. Температура кілька ночей поспіль опускалася до –7 °C, що збіглося з періодом цвітіння кісточкових культур.
Про це повідомляє FreshPlaza з посиланням на експортера фруктів Шандора Макаї.

«Це сталося в найгірший можливий момент – черешня й абрикоси вже були у повному цвітінні. Хоча ми ще не можемо точно оцінити збитки від заморозків, перспективи для абрикосів особливо похмурі. Перші два-три ранні сорти черешні також зазнають майже повних втрат. Ми очікуємо втрат для яблук та слив, але не в такому масштабі, як для вищезгаданої продукції», – заявив Макаї.

За його словами, втрати зафіксовані в майже всіх ключових регіонах садівництва. Пошкоджено до 80–90% угорських господарств, що вирощують кісточкові. Існуючі системи захисту не змогли врятувати дерева в умовах таких низьких температур.

Перші угорські полуниці вже з’явилися на ринку, однак попит на них невисокий через конкуренцію з дешевшою грецькою продукцією. Попри важкий старт, сезон повертається до звичного календаря. 

«Минулого року врожай дозрів надто рано, і якість була посередньою. Цього року ми йдемо за графіком, і це вже плюс», – підсумував Макаї.

Читайте також: Від 30 до 100% урожаю черешні та абрикосів у Молдові знищили заморозки