Заморозки знищили абрикоси, під загрозою врожай черешні, – вчені

У першій декаді квітня в Україні зафіксували заморозки до -7,6 °С, які призвели до масового пошкодження плодових культур. У зоні ризику — черешня, вишня, персик і слива.
Про це йдеться в аналітичній довідці Мінагрополітики.
«Найнижча температура у кроні дерев становила від -2,9 до -7,6 °С. У цей період абрикос і алича вже цвіли, а їх критична температура — -2,8 °С. Тому є висока ймовірність повного знищення врожаю», — зазначили науковці Інституту садівництва НААН.
За їх словами, черешня перебувала у фазі зеленого конусу, а ранні сорти вже формували суцвіття. Це робить її вразливою до холодів: очікується втрата до 30% потенційного врожаю. Аналогічна ситуація з вишнею.
Також у другій половині декади температура повітря на більшості території країни вночі опускалась до -3…-5 °С, що порушило сокорух у винограду на Півдні. Вічка, які вже набубнявіли, опинились під загрозою: «Приморозки інтенсивністю -3…-4 °С є критичними для вічок. Подальша врожайність залежатиме від погодних умов у квітні-травні», — повідомили в Інституті виноградарства ім. Таїрова.
Більш точну оцінку втрат науковці зможуть надати за кілька днів після стабілізації температури.
Читайте також: Заморозки знищили до 100% персиків і абрикосів у Румунії