Заморозки у Туреччині скоротили врожай овочів і фруктів

Заморозки у Туреччині у квітні знизили врожайність овочів та фруктів на 24,4% у 2025 році.
Про це повідомляє Fresh Plaza.
За даними Турецького статистичного інституту, обсяги виробництва фруктів, напоїв і спецій можуть знизитися з 28,4 млн до 21,4 млн тонн. Виробництво яблук очікується на рівні 2,7 млн т – на 38,7% менше, ніж у 2024 році. Врожайність персиків і нектаринів знизиться більш ніж на 30%, а черешень – на 55,7%. Заморозки також вдарили по абрикосах, винограду, інжиру, сливам і хурмі. Цитрусові, зокрема апельсини та лимони, можуть втратити 12,4% і 20,9% відповідно, а врожай оливок впаде на 40%. Водночас врожай бананів залишився стабільним.
Відмічають дефіцит полуниці. Ранні врожаї черешні, які зазвичай починаються наприкінці травня, ймовірно, постраждають так само, як й інші кісточкові культури.
Загалом виробництво овочів може скоротитися на 1,7% до 33 млн тонн. Незначне зростання прогнозується лише для кавунів (3,5%), баклажанів (3,3%) і цибулі (2,6%). Проте виробництво томатів, основного експортного продукту Туреччини, знизиться на 5,7%. Також очікуються невеликі втрати у перцю та квасолі.
Читайте також: Високогірні плантації турецької черешні уникли заморозків