Закарпатські виноградарі проводять суху обрізку винограду
На виноградниках виноробні «Шато Чизай» на Закарпатті триває активна фаза сухої обрізки винограду. Розпочали зимову обрізку наприкінці листопада. Цей етап догляду має на меті грамотно сформувати кожен кущ, щоби протягом теплого сезону лоза отримувала вдосталь повітря і сонця та формувала гарні грона.
Про це повідомляє пресслужба компанії.
«Саме зараз у наших виноградарів у розпалі зимовий цикл догляду за лозами.
Роботи – більше ніж вдосталь: треба опрацювати всі 272 гектари виноградників компанії, що розташовані у трьох масивах: Мала Гора поблизу Берегова, Завидово, що на Мукачівщині і Мідяниця у Берегівському районі», – зазначили у «Шато Чизай».
Станом на середину січня виконали вже третину робіт з обрізки, передбачених на цей сезон, – розповів Геннадій Вачиля, директор з виноградарства Шато Чизай.
Він каже: цій праці передувала інша робота, а саме комплекс підготовчих процесів для зимівлі винограду. Це, зокрема, глибоке рихлення для накопичення вологи на літній період, культивування, міжкущові обробітки тощо. Ці зусилля спрямовані на максимальне накопичення вологи в землі і проведення аерації ґрунтів.
Все, що роблять виноградарі – для того, аби протягом сезону вегетації (коли виноград зеленітиме і буде «працювати» над майбутнім врожаєм) лоза була здоровою та мала вдосталь поживних речовин.
Всі процеси наші спеціалісти планують завчасно, є графік на весь рік і кожен сезон, адже це системна праця. Утім, звісно, є поправки на погоду та актуальний стан лоз.
Що ж до обрізки, яка продовжується, то вже завершили працювати з сортами Трамінер Рожевий, Рислінг Рейнський, Піно Блан. Зараз тривають роботи на ділянках Черсегі, Каберне Совіньйон і Мерло.
Читайте також: Через зміни клімату фермери Одещини втрачають до 85% урожаю винограду