Овочі-Ягоди-Сад

Забарвлення яблук відбувається у два етапи

Забарвлення яблук відбувається у два етапи

Яблука забарвлюються у два етапи: на 2-7 тиждень після цвітіння та під час дозрівання.

Це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» пояснив Кшиштоф Возняк, представник компанії AgroFresh (Польща).

Він зауважив, що червоне покривне забарвлення яблук зумовлюють рослинні пігменти — антоціани (антоціанідини). Ці сполуки нарівні з флавонолами, халконами й ауронами належать до флавоноїдів і відповідальні за яскраво-червоне, синє або жовте забарвлення рослинних тканин. Флавоноїди належать до глікозидів. 

Чим більше антоціанів міститься у клітинах яблучної шкірочки — тим інтенсивнішим є рум’янець плодів. Вирізняють два періоди утворення антоціанів у плодах яблуні. Перший — у молодих зав’язях протягом 2–7-го тижнів після піку цвітіння. Після цього молоді плоди активно ростуть, і рум’янець зникає. 

«Перше інтенсивне забарвлення може утворитися й у сортів, що від природи не забарвлюються. Для кінцевого забарвлення яблук перший період не істотний. Другий період продукції антоціанів припадає на час дозрівання плодів», – зазначив Кшиштоф Возняк.

Читайте також: Для кращого  забарвлення яблук застосовують надкронове дощування