За мінімального обрізування виноградники зазвичай дають значно більший врожай
Урожай насаджень винограду з мінімальним обрізуванням може значно коливатися за роками та залежно від сорту. Якщо його не регулювати, кущі перевантажуватимуться, а їхня експлуатація буде менш тривалою.
Також мінімальне обрізування суттєво змінює зовнішній вигляд кущів винограду.
Зазвичай загальний урожай та кількість грон у такому винограднику значно більші, особливо інтенсивно це проявляється в перший рік переходу. Досвід Німеччини свідчить, що в перший рік він збільшується вдвічі і в середньому, залежно від сорту, сягає 30-40 тонн/га.
Надалі чимало сортів винограду схильні до саморегуляції врожаю: кущі нарощують плодоношення, аж поки не досягнуть рівноваги між вегетативним та генеративним розвитком.
Через значне зростання урожаю, особливо в перші роки перехідного періоду, його обсяг слід регулювати.
Регулювання обсягу врожаю має важливе значення на дуже родючих ґрунтах. Якщо там урожай надто великий, якість вина погіршується, а довговічність насаджень зменшується.
Додати коментар