За 30 років вина поміцнішали
За останні 30 років уміст алкоголю у каліфорнійських, п’ємонтських та тосканських винах збільшився майже на 1% через глобальне потепління та зміну смаків споживачів, свідчить дослідження бриатнської торгової компанії Liv-ex.
Про це повідомляє пресслужба компанії.
Компанія Liv-ex проаналізувала 35 тис. вин. Каліфорнійські, п’ємонтські й тосканські червоні вина в 2000-х роках стали значно міцнішими, ніж у 1990-х роках. У 2010-х роках підвищення міцності вина зупинилося. Проте міцність вин, виготовлених у Бордо, постійно зростала.
Найчастіше фахівці пояснюють підвищення міцності вина зміною клімату: через зростання температури виноград добре дозріває, вміст цукру в ньому більший. Це зумовлює підвищення рівня алкоголю в вині.
Проте винороби можуть керувати стиглістю ягід, коригуючи час збору врожаю та спосіб формування лози.
Також, за словами фахівців компанії Liv-ex, можна міняти вміст алкоголю в вині шляхом вибору тих чи тих дріжджів.
Тому головною причиною підвищення рівня алкоголю в вині у результаті дослідження називають зміну смаків споживачів.
Окрім того, за даними Liv-ex, існує допустимий поріг відхилень міцності напою від показника, зазначеного на етикетці: Євросоюз допускає коливання в межах 0,5%. У США цей показник коливається від 1 до 1,5%.
Читайте також: Щоб покращити якість вина, вчені уповільнили дозрівання винограду