Овочі-Ягоди-Сад

За 30 років вина поміцнішали

За останні 30 років уміст алкоголю у каліфорнійських, п’ємонтських та тосканських винах збільшився майже на 1% через глобальне потепління та зміну смаків споживачів, свідчить дослідження бриатнської торгової компанії Liv-ex.

Про це повідомляє пресслужба компанії. 

Компанія Liv-ex проаналізувала 35 тис. вин. Каліфорнійські, п’ємонтські й тосканські червоні вина в 2000-х роках стали значно міцнішими, ніж у 1990-х роках. У 2010-х роках підвищення міцності вина зупинилося. Проте міцність вин, виготовлених у Бордо, постійно зростала.

Найчастіше фахівці пояснюють підвищення міцності вина зміною клімату: через зростання температури виноград добре дозріває, вміст цукру в ньому більший. Це зумовлює підвищення рівня алкоголю в вині.

Проте винороби можуть керувати стиглістю ягід, коригуючи час збору врожаю та спосіб формування лози. 

Також, за словами фахівців компанії Liv-ex, можна міняти вміст алкоголю в вині шляхом вибору тих чи тих дріжджів. 

Тому головною причиною підвищення рівня алкоголю в вині у результаті дослідження називають зміну смаків споживачів.  

Окрім того, за даними Liv-ex, існує допустимий поріг відхилень міцності напою від показника, зазначеного на етикетці: Євросоюз допускає коливання в межах 0,5%.  У США цей показник коливається від 1 до 1,5%. 

Читайте також: Щоб покращити якість вина, вчені уповільнили дозрівання винограду