Європейські овочівники прагнуть запровадити більше механізації
Через коронавірусну кризу виробники овочів та переробні компанії таких країн, як Великобританія, Іспанія, Італія та Німеччина, прагнуть прискорити перехід до механічного збирання, йдеться у дослідженні насінневою компанії Rijk Zwaan серед своїх європейських партнерів.
Про це повідомляє FreshPlaza.
Однією з ключових змін на ринку є підвищений інтерес до переходу на механічне збирання через нестачу працівників, більшість з яких – іноземці. Європейські обмеження на поїздки спричинили дефіцит сезонних працівників, а соціальне дистанціювання неможливе у багатьох виробничих робочих умовах. Обидва ці фактори призвели до додаткових витрат у ланцюгу вирощування та постачання.
Багато партнерів у Європі стурбовані не лише нестачею робочої сили, але й можливим спадом попиту на фрукти та овочі.
За даними опитаних Rijk Zwaan оптових та роздрібних продавців, продажі фруктів та овочів зросли в середньому на 20% до 40% під час карантину. Особливо великим попитом користувалися продукти з тривалим терміном зберігання. Був тимчасовий спад попиту на овочеві страви, салати та дині, але споживання цих продуктів поступово відновилися.
Відзначається, що під час карантину зросла зацікавленість споживачів до свіжої та здорової домашньої кухні, і люди активно шукали нові ідеї та рецепти. Дослідження Rabobank прогнозують, що споживання свіжої та здорової їжі, та домашньої кулінарії залишаться важливими тенденціями для споживачів у майбутньому, як і споживання місцевої їжі.
Під час карантину європейські постачальники спостерігали збільшення продажів на 30% до 50% у своїх онлайн-каналах. Зросли продажі місцевих та органічних продуктів, іноді прямо у фермера. Частково це пояснюється тим, що споживачі зацікавились походженням продукції та методами вирощування, та бажали підтримувати місцевий бізнес.
Читайте також:У ЄС спрогнозували виробництво яблук до 2030 року