Японські вчені створили новий сорт винного винограду з використанням дикого генотипу

Команда дослідників з Університету науки Окаями представила новий сорт винного винограду Muscat Shiragai, який поєднує дикий генотип і ніжний мускатний аромат.
Про це повідомляє SciTechDaily із посиланням на Університет науки Окаями.
Новий сорт створено під керівництвом професора Такуджі Хосіно шляхом схрещування дикого винограду Shiraga, який зростає лише в басейні річки Такахасі, з відомим Muscat of Alexandria. Заявку на офіційну реєстрацію Muscat Shiragai вже прийняло Міністерство сільського господарства, лісового та рибного господарства Японії.
«Я хотів створити винний виноград із дикими генетичними рисами. Якщо цей сорт сприятиме відродженню регіону та туризму, це буде найкращим результатом», – зазначив професор Хосіно під час презентації.
Проєкт стартував 2018 року у межах програми з розвитку локальних брендів. Його реалізують спільно з виноробнею Funao Winery та владою міста Курашікі. Після кількох років випробувань і дегустацій, у 2024 році команда фіналізувала новий сорт.
Під час дегустації Muscat Shiragai описали як «солодкий і дуже смачний», із ніжним ароматом мускату та м’яким смаком вина.
Генеральний директор Funao Winery Кенічіро Міяке заявив: «Ми прагнемо зробити Muscat Shiragai брендовим сортом і створити червоне вино, яке асоціюватиметься з Курашікі».
Наразі у винограднику Funao Winery та в Університеті науки Окаями вирощують 20 лоз, що у 2024 році дали 41,6 кг урожаю. До 2029 року планують зібрати понад 500 кг винограду та вдосконалити технології живлення й зрошення для підвищення якості.
Читайте також: На Закарпатті створили виноробню з найвисокогірнішим виноградником в Україні