Овочі-Ягоди-Сад

Яке обрізування винограду на третій рік

Яке обрізування винограду на третій рік

На третій рік вегетації винограду обрізування диференційоване, пише журнал «Садівництво по-українськи».

На кущах зі сформованими штамбами рукави підрізають на довжину половини відстані між рослинами в ряду. За наявності добре розвинених пасинків на рукавах формують ріжки кордону, в іншому разі ріжки формують за допомогою пагонів, що розвинуться навесні із зимуючих вічок.

Діаметр пагонів у місці зрізу має бути не менше 6 мм – це свідчить про добре визрівання і розвиток деревини.

Якщо довжини пагону куща для формування рукавів недостатньо, майбутній рукав обрізають на довжину штамба й потім дорощують за рахунок пагону, що розвинеться із зимуючого вічка.

Якщо ж пагін закороткий для формування рукава, його обрізують на зворотній ріст і формують протягом вегетації.

Важливо, щоб між місцем відгинання рукава від штамба й першим ріжком на рукаві було щонайменше 15 см. Наступні ріжки розташовують на відстані 20-25 см від попереднього. У жодному разі не можна лишати ріжки, що виростають з нижнього боку рукава. Пагони, що розвинулися з ріжків, підв’язують або заводять між паралельними дротами шпалери.

Раніше ми писали, як формують молоді кущі винограду.