Як правильно провести світлове пророщування картоплі
На початку світлового пророщування картоплі температура повітря має бути на рівні 18-20 °С.
Через два тижні температуру знижують до 12-15 °C, за 3-5 днів до закінчення пророщування її доводять до 8 °С, у такий спосіб бульби загартовують. Вологість повітря має бути в межах 85-90%, щоб бульби не втрачали вологу.
У процесі пророщування щодекади бульби оглядають, видаляють хворі, а також ті, що утворили ниткоподібні паростки, які не дають продуктивних сходів.
Для пробудження більшої кількості вічок під час світлового пророщування на бульби діють змінною температурою: 1-2 дні її підтримують на рівні 6-8 °С, наступні 1-2 дні підвищують до 16-20 °С. У процесі пророщування температуру змінюють кілька разів.
Щотижня під час світлового пророщування для підвищення стійкості до фітофторозу рекомендується обприскувати бульби розчином мідного купоросу (2 г), борної кислоти (50 г) або марганцевокислого калію (10 г) на 10 л води.
Додати коментар