Овочі-Ягоди-Сад

Як моніторити шкідників і хвороби на чорній смородині, порічках й аґрусі

Як моніторити шкідників і хвороби на чорній смородині, порічках й аґрусі

Спостереження з виявлення шкідників і хвороб у насадженнях чорної смородини, порічок й аґрусу проводять періодично. Вони обов’язкові один раз восени або навесні до розпускання листя і раз на два тижні від початку розпускання листя до технічної зрілості ягід.

Про це пише журнал «Садівництво по-українськи».

Феромонні чи харчові пастки (з солодкою рідиною, що бродить) оглядають раз на тиждень.

Як і під час фітомоніторингу малини й лохини, поширення шкідника на смородині чи аґрусі або ступінь заселення ним культури виражають у відсотках заселених гектарів (рослин або органів) щодо обстежених і обчислюють за формулою: P = (Σa : ΣA)×100, де Р – поширення шкідника у відсотках (% заселених площ); Σa – сума заселених площ, га; ΣA – загальна сума обстежених площ, га.

У процесі виявлення й обліку шкідників на смородині й аґрусі кількість облікових рядів визначають залежно від форми та видовженості ділянки ягідників. При цьому два крайні ряди не враховують (перший і передостанній).

Пробні кущі в облікових рядах мають рости на однаковій відстані один від одного. За виявлення значного заселення ґрунтових шкідників їх знищують механічно – оранкою завглибшки до 25-30 см – і вносять дозволені до використання інсектициди.

Надалі обстеження здійснюють за потреби – в роки масового льоту хрущів, але боротися потрібно передусім з імаго, які можуть знищити значну частину листя на ягідних кущах.

Як повідомлялося, в ЄС зацікавилися замороженими порічками.