Як формують молоді кущі винограда
У посушливих умовах півдня України за відсутності зрошення у перший рік насаджень роботи з формування кущів не виконують. Саджанці лишають вільно рости для того, щоб вони сформували потужну кореневу систему.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пишуть Олексій Олефір та Микола Артюх, кандидати сісльськогосподарських наук, Наталія Сівак співробітники ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» та Сергій Микитенко, кандидат сільськогосподарських наук.
«Під час зимового (весняного) обрізування пагони кущів обрізають на два вічка. Улітку другого року на кущах обирають по два пагони й починають виводити з них штамби, підв’язуючи їх до приштамбових кілків. Щоб обрані пагони не жирували, на кущі лишають кілька резервних, решту виламують», – зазначають автори.
Вони зауважують, що для підв’язування використовують прядивний шпагат або інший матеріал, який не перетягуватиме штамби.
Останнім часом для підв’язування застосовують спеціальні пристрої. У них використовується м’яка пластикова стрічка, яку закріплює металева скоба. Згодом із ростом пагону (збільшення діаметра) стрічка розтягнеться й на корі пагону не буде перетяжок. Для підв’язування штамбів і рукавів куща використовують й спеціальні пластикові застібки: мірою росту їх можна ослаблювати.
«Якщо підв’язкою слугує шпагат або подібний матеріал, пагони варто підв’язувати «вісімкою», майбутні штамби і плечі рукавів не слід туго стягувати, інакше згодом шпагат вростатиме в деревину. Протягом вегетації пагони (майбутні штамби) підв’язують 3−4 рази, мірою їх росту, інтервал між місцями підв’язки — 15–25 см», – радять науковці.
Читайте також: Насадження винограду ремонтують у перші два роки