Висока крона винограду зменшує вміст цукру
Високоштамбові формування винограду неоднозначно впливають на якість ягід. За збільшення висоти формування крони вміст цукру ягід закономірно зменшується, особливо у сортів із тривалими термінами вегетації.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» зазначає Іван Шевченко, професор Миколаївського державного аграрного університету.
Він також додає, що негативні прояви спостерігаються й за дозрівання однорічних лоз, що знижують їх зимо- та морозостійкість.
Серед інших недоліків штамбового формування рослин він виділяє:
- Обов′язкове спорудження вертикальної одноплощинної шпалери, а на початку формування кущів — індивідуальних опор;
- Досить тривале формування багаторічної конструкції крони рослин, а також довгий і складний процес їх заміни в разі морозних або механічних пошкоджень;
- Потенційна можливість перевантаження рослин пагонами й урожаєм;
- Обов’язкове «сухе» підв’язування здерев′янілих лоз у разі збільшення довжини плодових стрілок.
Читайте також: Чеканка винограду покращила продуктивність кущів