Винороби півдня Одещини борються з посухою та дешевим імпортом

Виноробна галузь півдня України переживає складні часи через посуху, конкуренцію та зменшення ринку сировини.
Про це повідомляє «Південь Сьогодні».
Засновники крафтових виноробень на схилах озера Ялпуг, які випускають вина Villa Tinta та Chateau Pinot, зазначають, що останнім часом зростає орієнтація на український ринок готової продукції, тоді як попит на виноматеріали зменшується.
«На сьогодні дуже багато імпортного дешевого вина завозять в Україну, і нам дуже важко з ними конкурувати», – розповів Володимир Голов, засновник ТОВ «Шато піно».
Крім того, конкуренцію створюють винороби з північних та західних областей, де галузь розвивається стрімкими темпами. На півдні Одещини через посуху зменшуються об’єми бродіння винограду, серед сортів – Одеський чорний, Сухолиманський, Трамінер, Каберне, Мерло, Шардоне. Урожайність падає, а при тих витратах, що були внесені раніше, результат менший.
Виноградники площею 57 га обладнані системами крапельного зрошення, які допомагають рятувати врожай, але через обміління придунайських озер водопостачання може стати неможливим.
Ще однією проблемою є нестача робочих рук: багато молоді не залучається до виноградників, а основний персонал – люди пенсійного та передпенсійного віку. Попри виклики, винороби встановлюють сонячні панелі для підвищення ефективності та використовують залишки виноматеріалів для опалення.
Читайте також: На півдні Одещини винороб випадково створив хітове вино