Виноробне господарство Одещини робить ставку на стійкий сорт
Якщо більшість технічних сортів винограду обробляються до семи разів, то білий сорт Первісток Магарача можна обробити лише один-два рази, коли йде епіфітотія захворювань.
Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Харьковський, власник СФГ «Деметра» (Одеська область), левову частку виноградників якого займає саме цей сорт.
«Було ще 2 га сорту Подарунок Магарача, але залишили тільки Первiсток, бо він набагато стійкіший до хвороб, шкідників і кліматичних стресів, та й якість вина з нього вища, – пояснив винороб. – Первісток Магарача мало піддається мілдью, оїдіуму та іншим хворобам, зокрема, карантиному шкіднику нашого регіону – філоксері. Тому цьому сорту необхідна мінімальна кількість обробок агрохімією, а отже, з нього можна робити екологічно чисте вино та соки».
Плюс Первістка також у тому, що при обробках можна обходитися тільки біологічними препаратами, додав Харковський. За його словами, стійкість цього сорту визначається його похідним – сортом Ркацителі.
«Він схожий на перший і за смаковими якостями, і за якостями самого грона, – додав аграрій. – Крім того, цей сорт у нас кореневласний, і добре відновлюється після стресу».
Читайте також: 2024 рік обіцяє стати особливо вдалим для виноробства