Овочі-Ягоди-Сад

Виноробне господарство Одещини робить ставку на стійкий сорт

Виноробне господарство Одещини робить ставку на стійкий сорт

Якщо більшість технічних сортів винограду обробляються до семи разів, то білий сорт Первісток Магарача можна обробити лише один-два рази, коли йде епіфітотія захворювань.

Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Харьковський, власник СФГ «Деметра» (Одеська область), левову частку виноградників якого займає саме цей сорт.

«Було ще 2 га сорту Подарунок Магарача, але залишили тільки Первiсток, бо він набагато стійкіший до хвороб, шкідників і кліматичних стресів, та й якість вина з нього вища, – пояснив винороб. – Первісток Магарача мало піддається мілдью, оїдіуму та іншим хворобам, зокрема, карантиному шкіднику нашого регіону – філоксері. Тому цьому сорту необхідна мінімальна кількість обробок агрохімією, а отже, з нього можна робити екологічно чисте вино та соки».

Плюс Первістка також у тому, що при обробках можна обходитися тільки біологічними препаратами, додав Харковський. За його словами, стійкість цього сорту визначається його похідним – сортом Ркацителі.

«Він схожий на перший і за смаковими якостями, і за якостями самого грона, – додав аграрій. – Крім того, цей сорт у нас кореневласний, і добре відновлюється після стресу».

Читайте також: 2024 рік обіцяє стати особливо вдалим для виноробства