Овочі-Ягоди-Сад

Виноград найбільш вразливий для заморозків на ранніх стадіях розвитку

Виноград найбільш вразливий для заморозків на ранніх стадіях розвитку

Бавовняні бруньки винограду навесні вже при -10,6°C отримують перші пошкодження, а при -19,4°C ризик їх загибелі дуже високий.

Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи»

Італійські експерти попереджають: коли бруньки досягають стадії «зеленого конуса», заморозки нижче -6°C можуть завдати шкоди, а при -12°C більшість бруньок гине.

Під час відкриття бруньок навіть незначне похолодання – близько -4°C – починає пошкоджувати рослину, а при -9°C уражається більшість бруньок. Коли формується перше листя, ризик зберігається при -2,8°C починають з’являтися ушкодження, а при -6°C вони стають масовими. Друге листя уразливе при температурах від -2,2 до -5,6°C, третє – від -2,2 до -3,3°C, а четверте – від -2,2 до -2,8°C.

Тож саме ранні бруньки та перше листя потребують особливої уваги та своєчасного захисту від заморозків, щоб зберегти врожай і його якість.

Читайте також: Заморозки змусили південний виноградник перейти у теплицю