Овочі-Ягоди-Сад

Вихід сухих плодів шипшини за правильного сушіння має бути 30%

Вихід сухих плодів шипшини за правильного сушіння має бути 30%

Добре висушені плоди повинні зберігати своє природне забарвлення і аромат, не злипатися при стисканні в грудку. 

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Меженський, доктор сільськогосподарських наук, професор НУБІП.

«Плоди збирають по мірі достигання в стадії повної стиглості, одноразово або в декілька прийомів. На промислових плантаціях збирають комбайнами, – зауважив він. – Зібрані плоди звільняють від домішок, висушують або переробляють. Висушують плоди за температури 80–90ºС, відразу після збирання до вологості 14%. Вихід сухих плодів 20–30%».

У промислових масштабах м’якуш плодів слугує за джерело каротину й аскорбінової кислоти насамперед для фармацевтичної промисловості, а з насіння вичавлюють жирну олію для косметичної галузі. У домашніх умовах готують корисний вітамінний настій заливаючи 1 столову ложку сухих плодів склянкою кип’ятку та настоюючи в термосі протягом 4–5 годин.

Читайте також: Науковець розповів про особливості формування шипшини