Овочі-Ягоди-Сад

Втрати лохини через спеку мінімізувала переробка

Втрати лохини через спеку мінімізувала переробка

Некондиційну лохину, значний обсяг якої українські фермери отримали через минулорічну тривалу спеку, господарство «Фруктовий сад АТ» пустило у власну переробку – виготовили конфітюр, пюре та сік.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Дмитро Гончарук, співзасновник господарства.

«Вийшов якісний продукт, так що втрати, можна сказати, мінімізували на скільки це було можливо», – зауважив він і додає, що ніхто з аграріїв й близько не міг очікувати такої тривалої спеки, яка тривала кілька тижнів і до того ж співпала з відключеннями електроенергії.

«Спостерігаючи за датчиками у ґрунті, ми бачили як він сохне й сохне, а у накопичувальному басейні падає рівень води. Насоси працювали цілодобово. Як згадаю, то й самому стає і, страшно і моторошно, як ми тільки це пережили, – згадав виробник. – Ягода лохини буквально зморщувалася від спеки, дуже швидко достигала на кущах».

Читайте також: Український ринок лохини ще не перегрітий, – експерт