Врожайність у біодинамічному виноградарстві нижча, ніж у традиційному
Традиційне вирощування винограду забезпечує 6,98 т/га врожаю. Тоді як органічне й біодинамічне — 4,27 та 4,35 т/га відповідно.
Про такі результати досліджень у статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише доктор наук, академик ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» В’ячеслав Власов.
Вага ягід у традиційному виноградарстві значно вища, це впливає на вагу грон: органіка й біодинаміка забезпечували грона масою 102 і 91 г, традиційна технологія дозволяла отримувати грона середньою масою 122 г. Утім, на масу грона впливала й підщепа, на якій вирощувався виноград сорту Рислінг.
Ми також повідомляли, що вміст азоту і магнію у листі у період цвітіння рослин майже не різнився між різними технологіями вирощування, а от у час дозрівання врожаю був вищим у рослин, вирощуваних традиційним способом, особливо у порівнянні з біодинамічними рослинами.
Читайте також: Органічний виноградник залишає більше 20 кг/га азоту в ґрунті